Som jag tidigare berättade så ringde veterinären och med bekymrad röst talade om att de fått tillbaka Lizas prover i från det laboratorium i Tyskland dit proverna skickats.
Med hjärtat i halsgropen så åkte vi för att träffa veterinären på avtalad tid.
Provet för pancreatic lipase (Bukspottkörtel inflammation) såg ut så här, med en skala bifogad på pappret vi fick av veterinären:
Upp till 200 ug/L är normalt
Mellan 201-399 ug/L då KAN det vara fel
Över 400 ug/L då har man det här
Lizas ligger på 766 ug/L.
Hon har alltså nästan det dubbla mot vad som är gränsen.
Så jo hon är riktigt sjuk.
Vad gäller nu då? Jo, ett väldigt fettsnålt foder som Liza ska äta små små portioner av flera gånger om dagen samt tabletter som är smärtstillande och har antiinflammatorisk effekt.
Fodret var verkligen inte det billigaste då det kostade över 100 kronor kilot. Men de är så snälla på djurkliniken så att vi fick med oss några "provpåsar" att använda först om Liza inte skulle acceptera att äta det, och då skulle vi få lämna tillbaka det foder vi köpt.
Veterinären berättade också att jag fått precis rätt behandling för symptomen, ingen mat eller dryck på minst tre dygn, vilket är viktigt för att bukspottkörteln ska få vila och läka, samt att om den blir överansträngd kan pressa ut magsyra i magen vilket i sin tur kan bli väldigt allvarligt och leda till döden. (Se förklaring av sjukdomen nedan).
Efter vi varit hos veterinären så bar det direkt av till apoteket för att hämta ut tabletterna, där inne var det inte lång kö, men det var visst pensionärernas dag där, för det var väntande och väntande i 25 minuter fick vi vänta på att få vårat recept omhändertaget och få asken med tabletter.
Väl ute därifrån så åkte vi till en skogsdunge där lite behov kunde uträttas. Samtidigt så passade "Pappa" på att ringa till Villes matte och berätta hur det var med mig, hon hade skickat ett gulligt sms från Ville precis innan vi skulle in till veterinären.
Har hittat lite information om Lizas sjukdom, inflammation på bukspottkörteln på engelska som jag lät Google översätta delar av eftersom jag inte hittat någon information om det på svenska när jag sökt:
Drabbade djuren:
Hundar och katter. Medelålders till äldre tikar är mer sannolikt att påverkas av pankreatit än andra hundar. Hundraser med en högre incidens av sjukdomen omfattar miniatyr pudel, Cocker spaniel och dvärgschnauzer. Pankreatit är svårare att diagnostisera hos katt än hos hund.
Översikt:
Canine pankreatit är en potentiellt livshotande sjukdom som oftare drabbar medelålders till äldre tikar. Bukspottkörteln är en körtel som fungerar som en del av matsmältningen genom att producera enzymer som bidrar till att bryta ner mat. Tyvärr, om dessa enzymer blir aktiverade i genomföringen, börjar bukspottkörteln smälta egen Körtelvävnaden, skapar inflammation eller pankreatit.
1. Tolvfingertarm
2. Bukspottkörtel
3. Magsäck
4. Matstrupe
Typiska symtom är kräkningar, aptitlöshet och buksmärtor, men ibland tecken kan vara lindriga eller vaga. Svårighetsgraden av sjukdomen och svarar på behandlingen varierar från fall till fall. Djur med svår sjukdom kan dö, antingen av komplikationer eller avsaknad av svar på behandlingen.
Diagnos och behandling syftar till att identifiera och undanröja eventuella bakomliggande orsakerna till pankreatit. Sjukdomen är bäst förhindras genom att korrigera fetma, se till att djuret inte äter fet mat, och förhindra andra villkor förknippade med pankreatit.
Kliniska tecken:
Den kliniska tecken på pankreatit hos hundar varierar, men inkluderar kräkningar, anorexi, depression, smärta i övre buken, diarré, allvarlig svaghet eller kollaps, uttorkning, chock och feber. Hundar kan uppvisa tecken på buksmärtor genom att handla rastlös, flämtande, gråta eller skrik när de plockas upp, skakar, stående med en krökt rygg, eller ligger med front ner bakre del och förhöjda.
Beskrivning: bukspottskörteln är en V-formad körtel som finns inom den vävnad som ligger vid den vinkel som bildas av magsäcken och tolvfingertarmen. Ledningar som leder från bukspottkörteln leverera matsmältningsenzymer bildas i genomföringen till tolvfingertarmen. Bukspottskörteln har ett antal funktioner, inklusive utsläpp av matsmältningsenzymer som bidrar till nedbrytning och upptag av näringsämnen intas, och utsöndringen av skyddande medel som motverkar magsyra när digesta in i tolvfingertarmen. Skyddet av körteln sig från autodigestion av enzymer som den producerar är en annan viktig funktion i bukspottkörteln.
Inflammation i bukspottkörteln eller pankreatit, beror på misslyckandet av körteln att förbjuda aktiveringen av matsmältningsenzymer medan de fortfarande är i genomföringen. Pankreatit kan vara akut, utan några långsiktiga effekter, eller kronisk, som innebär en permanent missbildning av körteln. Kronisk pankreatit fallen handlar ofta återkommande anfall av akut sjukdom.
Läs mera på: http://www.pets.ca/encyclopedia/pancreatitis_dog.htm
Så var sagan slut
5 år sedan
14 kommentarer:
Gud i London liza... det här går vi inte med på, du måste bli bättre nu! <3
Nääääääää Liza!
Måtte medicinen hjälpa dej snabbt!
Har hört så mycket annat hundelände idag så det räcker.
Tänk om jag kunde hjälpa dej att krya på dej!
Förrresten så har jag en tävling hos mej om du orkar.
men fyyy stackars Liza=( HOPPAS att medicinen och maten snart får dej att bli bättre...vi tycker så synd om dej lilla vän.
Vi skickar tusen nospussar till dej!
Ja lilla gumman...Nu har du fått tabletter och en annan mat så nu SKA du bli bra. En dag i taget och snart är du ute och springer i skogen med Sigge igen, jag lovar att titta förbi dig i slutet av månaden när jag är på väg hem från Norrland (fast din pappa sa att du kanske löper då) det bryr vi oss inte om bara du är frisk och pigg och den där sabla bukspottaren har lugnat sig och blivit normal igen.
Nospussar till er alla (vi hörs)
Oj, stackars, stackars du! Både matte och jag blir alldeles tårögda när vi läser om din sjukdom. Hoppas innerligt att din medicin botar dig snart, så du orkar springa och busa igen! Min matte hade en annan hund, en collie, på 70-talet. Den hade kronisk bukspottskörtelinflammation hela sitt 12-åriga liv. Han åt speciell mat och tog medicin varje dag och mådde då alldeles utmärkt.
Och...jo, kexen är utsökta!
Håller tummarna för att Liza ska bli bra snart...
( Fin sida du gjort)
Varma krya på dig hälsningar från Växjö
Vill bara sända Dej/Er en liten hälsning från vår "gamling" Zelma (på sitt 13:e levnadsår) som också drabbats av pankreatit. Det är jobbigt, det ska` gudarna veta, men vårt jobb är ju egentligen en petites mot hur våra hundar mår av sin sjukdom. Till vår stora glädje har ID-fodret/pc hjälpt vår Zelma och hon verkar åter ganska pigg.(efter tre veckor) Visst undrar hon väl om det är "utfodraren" eller henne det har slagit över för...Mat ggr. flera/dagl, och vilka pytteportioner....Eftersom vi har två cavalierer också,(7 år) så är det en väsentlig skillnad på de dagliga rutinerna för dom alla tre! Men vi prioriterar välbefinnandet och hoppas det hela ska` plana ut ---med tiden---LYCKA TILL säger jag (för Dej helt obekant men stor hundvän)och vi kämpar vidare för våra skyddslingar!
F`låt Liza, men jag glömde ju att nämna, jag är också schäfer...men inget mer än så...Och s.s. nu är det "synd om schäfern" med konstiga rutiner, inget extra godis bara se dom andra två busfröna stoppa i sej...Men jättekul har vi förståsssss....Min matte blev jätteglad över att finna Din mattes blogg. Hon har också en,kanske kan dom byta tankar genom dessa? Min vill nog ha klartecken från Din innan hon ger ut adressen, men se`n Du....!Kanske...!? Var rädd om Dej, vi hörs kanske igen!
Zelma: Husse och matte vill väldigt gärna byta lite tankar med din matte.
Zelma hälsar "Gomorron" och förmeddelar mattes bloggadress:http://bloggtantfnizz.bloggsida.se. Välkommen in! Vi har varit ute på vår morgonpromenad som var jätteskön,(jag mår ju riktigt hyfsat faktiskt) men vi såg otäcka blodspår, som efter en olycka, när vi korsade en större väg. Antingen något påkört djur, eller kanske någon älghistoria av okänt slag. Läskigt tyckte matte, men det luktade himmelskt!!Vi hörs, så får vi "prata" mera!
Hej, hoppas att Liza mår mkt bättre nu !
Jag har själv en Vit Herdehund som är 6 månader. jag har just fått veta att hon har riktigt dåliga värden på bukspottkörteln 0,6 , som du säkert redan vet så ska värdet ligga på över 5. det gick 20 dagar innan jag fick veta vad hon hade för något, hon magrade av rejält och nu är hon ett vandrande skelett och får knapp äta.. fick som värst gå upp 5 ggr på natten..
hälsningar Genny och Izzy
hej !
min hund lider av samma som din hund hade/har. Hur har det går för den ?
Min har kraftigt förhöjda värden, låg på över 1000 ug/L´, allså mer än vad deras mätnings grejjer kunde mäta (gränsen låg på tusen).
Vi har bara fått enzymer men ingen antiinflammatoriskt smärtstillande mot detta, ska vi kanske ta upp om detta till vårat djursjukhus ? istället för att vi ska bli tvugna att lägga in honom med dropp/smärtstillande i 6 dygn igen...
Hoppas verkligen på svar ! ser att det är länge sen du skrev inlägget men ja gör ett försök med denna kommentar iallafall :)
svara i min blogg om du ser detta :).
Hej!
Min hund behandlades för akut pankreatit våren 2009. Hon blev hastigt sjuk på en promenad, med akuta kräkningar och svåra buksmärtor. Hon var då tre år gammal, kastrerad och i tävlingsform. Hon åt kontrollerade mängder foder, kapplöpningstränade (whippetkorsning med rottweiler = oplanerad "trafikolycka"/gatukorsning!), körde weight-pull etc. Det blev akut djursjukhus då hon blev så dålig på 30 min att hon kräkte rött skum (kapillärerna i halsen brast av de häftiga ulkandet). Hon blev kvar i tre dagar på dropp innan hon fick komma hem. Väl hemma var det Hills i/d som gällde, vilket hon fick äta i ca 4 månader innan vi tog om bokspottkörtelproverna. Dom var bra. Vi var väldigt försiktiga och lät henne äta light-foder ne tid. Runt påsk -10 fick hon börja äta vanlig mat (hon var invand på det igen under en väldigt lång tid). Idag vågar jag säga att hon mår bra, hon dras inte med problem som undervikt eller lös avföring. Hon äter godis och ska få börja träna igen (det kunde hon inte på dietfoder, hon fick inte i sig tillräckligt med kalorier). Följ veterinärens råd, men ha hopp om bättring. Ha det fint!
min katt har fått bukspotsinflamation och jag vet inte om hon överlever :(
Skicka en kommentar